Employee Referral Programma

  • Wat?
  • De voordelen voor je werknemers
  • Voordelen voor HR
  • Betrek iedereen in het bedrijf

Wat is een employee referral programma?

 

 

social recruiting Een employee referral program is een gestructureerde en technisch georganiseerde tool die (intern) wordt gebruikt om via werknemers of andere stakeholders aanbevelingen voor kandidaten voor openstaande vacatures te verkrijgen. Vaak gaat het het over het aanspreken van het (sociale) netwerk van de werknemer of stakeholder. Een employee referral programma houdt dikwijls, maar niet altijd, een beloning in voor de persoon die de succesvolle kandidaat aanbrengt. Deze beloning kan in natura, of financieel van aard zijn.

Zonder twijfel is een employee referral program gekend als een van de beste en meest succesvolle aanwervingsstrategieën. Referral recruiting is mond aan mond reclame waarbij gebruik wordt gemaakt van het netwerk van diegene die de boodschap verspreidt bij zijn contacten. Het is een volkswijsheid dat ‘de beste reclame mond aan mond reclame is”

 

 

En dit is wetenschappelijk bewezen, ook voor vacatures.

 

 

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat de werknemers waarnaar wordt verwezen – gereferred – op meerdere manieren de beste keuze zijn in het aanwervingsproces. De aanwervingsperiode is veel sneller, de kost – financieel én in tijd van de recruiter – zijn gunstiger en ze blijven langer in de onderneming. Sterker nog, ze hebben een bovengemiddelde productiviteit. (Bron: talentlyft)

 

 

 

 

Hoe werkt een employee referral programma in de praktijk?

 

 

employee referral program

Vroeger bestond referral recruiting uit een blok papier en een excelletje. Vanzelfsprekend is alles digitaal nu. Als de werkgever kiest om een employee referral programma te gebruiken, staat er op sidejobs.be bij de advertentie een button om deze te delen via social media of mail. Elke geregistreerde gebruiker die de job bij een kennis aanbeveelt, krijgt automatisch een unieke link. Deze link wordt via social media gedeeld of mail getracked. De adverteerder kan via een dashboard volgen wie de link heeft doorgestuurd en zo de doorverwijzer belonen. Er wordt een stappenplan ter beschikking gesteld om het programma uit te voeren en te communiceren  naar alle betrokken partijen. Easy

 

 


Voordelen van employer referral programma’s voor werknemers

 

 

De (financiele) waarde van een referral programma

 

goedkoop referral recruitingIn de meeste gevallen gaat een referral programma samen met een financiele compensatie. Dit kan enkel voor de doorverwijzer zijn, maar ook gedeeld worden met diegene die aangeworven wordt. Volgens WilsonHCG is de mediaan referral bonus 1000 USD. –  500usd kwam het meeste voor –

Evenwel is een financiele compensatie dikwijls niet de enige drijfveer. Werknemers die kandidaten aanbevelen, voelen zich begrepen door het bedrijf en zijn gemotiveerd om hun bijdrage aan het bedrijf te kunnen bieden. Bron; WilsonHCG

 

 

Een werknemer wordt een ambassadeur van zijn bedrijfambassadeur

 

Een referral programma doet de bestaande werknemers nadenken over de positieve punten van de organisatie waar ze werken. Vervolgens gaan ze de positieve punten in hun netwerk verspreiden en de potentiële kandidaten doorverwijzen naar beschikbare posities. (Bron: recruiterbox)

Volgens een onderzoeksrapport van Talentlyft zijn er sectoren die voor ongeveer 90% kandidaatgestuurd zijn, wat betekent dat je geen talent meer kiest, maar dat het talent jou kiest. Onnodig te zeggen dat bepaalde profielen vinden, moeilijk, tijdrovend en duur is. (Bron: talentlyft)

 

 

 


De voordelen van employee referral programs voor bedrijven

 

 

referral recruitment

 

Beste Return On Investment

De kosten van een referral programma zijn laag. 82% van de recruiters geeft aan dat referrals van werknemers te verkiezen zijn boven alle andere middelen om een de beste ROI te bekomen. (Bron: CareerBuilder)

 

 

 

 

 

 

voordelen employee referral programmaDoorverwezen kandidaten werken hard

Eén van de voordelen van referral tools, is dat de doorverwezen kandidaten bovengemiddeld productief zijn. Mensen bevelen alleen mensen aan die op zichzelf lijken. Jan Joes, een schrijver van het boek ‘the Secret Weapon of the CEO” zei dat als een topwerknemer een aanbeveling doet, de kansen groter zijn dat hij of zij een andere topper zal aanbrengen. Joes zei dat een referral harder zal werken omdat ze degene niet willen teleurstellen die hen heeft doorverwezen.

 

 

 

 

 

Sneller aanwerven

time to hire

 

 

De time-to-hire via employee referral programma’s ligt gemiddeld 50 procent lager dan bij kandidaten die afkomstig zijn van de traditionele carrièrepagina van het bedrijf. Dit bespaart voor uw bedrijf niet enkel kostbare tijd en middelen van de recruiter.

 

 

 

 

 

via viaGrotere pool van kandidaten

Jouw werknemers hebben samen 10x meer eerstelijnsconnecties op Linkedin dan jouw bedrijf heeft. En dit is enkel op Linkedin. Social recruitment vergroot de pool van beschikbare kandidaten drastisch. Een gemiddeld persoon heeft 155 ‘vrienden’ op Facebook. Indien u 20 referrers heeft… Bron; Linkedin

 

Betere cultural fit

cultural fit

 

 

Aanbevolen personen starten beter, omdat ze reeds een positief beeld hebben van de bedrijfscultuur, de missie en de visie van het bedrijf omdat ze reeds een idee hebben van de vultuur via de persoon die hun heeft doorverwezen. De verwijzer neemt dikwijls een mentor-rol op, daar hij zich verantwoordelijk voelt ten opzichte van de werkgever én de referral. Dit garandeert een snellere integratie en betere retentie.

Verminder aanwervingskosten door selectiekantoren over te slaan

Naast het verkorten van de tijd en inspanningen om nieuwe werknemers aan te werven, kunt u met employee referral programs ook in de kosten voor aanwerving snijden. U hoeft niet te betalen voor externe recruiters. Geen dure headhunters of selectiekantoren meer. Uw eigen werknemers begrijpen uw bedrijf het beste. (Bron: formstack)

 

 

 

mond aan mond vacatureHogere retentie, minder verloop

Het is mogelijk dat werknemers hun familie of vrienden verwijzen. Careerify-softwarebedrijf heeft vastgesteld dat doorverwezen kandidaten 23% minder kans hebben om hun baan te verlaten in vergelijking met de andere kandidaten. Sterker nog, de doorverwijzers treden op als mentor en wisten hoe ze het beste uit de kandidaat halen. Dit omdat de doorverwijzende werknemers zich bewust zijn van hun verantwoordelijkheid en hoe ze het beste resultaat halen. (Bron: recruiterbox)

 

 

 

 

Normaal gezien kosten deze employee referral programma’s honderden euro’s per maand, maar dankzij een exclusieve samenwerking kunnen we ze voor u gratis ter beschikking stellen op Sidejobs.

 

Plaats nu je vacature!